2017. június 9., péntek

Eperlekvár, ahogy én szeretemIdén nem kedvezett az időjárás az epernek, ám ez a fantasztikusan finom gyümölcs nem hagyta magát, és végre elérkeztünk a lekvárfőzéshez. Imádjuk az eperlekvárt kalácsra, kenyérre kenve, sütire vagy éppen zabkására rakva, szóval mindenféle formában. Engem is elbűvölnek a különféle ízesítési lehetőségek, ám nálunk a hagyományos, klasszikus eperlekvár íz a nyerő, így én ezt szoktam elkészíteni.

Alapanyagok:
  • eper tetszőleges mennyiségben (én 5 kg-ot használtam)
  • cukor gyümölcskilogrammonként 0,5 kg
  • Dzsemfix (én az extra, 2:1 változatot használtam, az 5 kg eperhez 4 tasakot)
  • Nátrium-benzoát tartósítószer

Ahogy készítettem

A megtisztított, alaposan megmosott egészséges eperszemeket darabokra vágtam.
A darabolt gyümölcsöt és a cukrot egymásra rétegezve a lekvárfőző edényembe raktam, majd lefedve egy éjszakára a hűtőbe tettem.

Másnap feltettem főni, belekevertem a dzsemfixet, és miután felforrt, még 20-25 percen keresztül lassú tűzön sűrűn kevergetve főztem. Közben igyekeztem a keletkező habot  a lehető legjobban leszedni.
Végül az előre elkészített üvegekbe szedtem. (A mosogatógép nekem tökéletes a befőttes üvegek tisztára mosásához.) Mielőtt lezártam volna az üvegeket, a lekvár tetejére egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórtam. Így már mehettek is a dunsztba. (Egy kicsit persze kint hagytam, hogy lehűlés után rögtön meg lehessen kóstolni, és mondhatom, megint isteni finom lett.)

Egyéb finomságok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...