2015. július 20., hétfő

Álomfogók

Már régóta izgatják a fantáziámat az álomcsapdák, s múlt éjjel a kánikulától átfűtött lakásban, alvás helyett a hajnali vihar közeledtét hallgatva megszületett az elhatározás: most már tényleg utána nézek. Íme röviden:
Az álomfogó, más néven álomcsapda  az észak-amerikai indián kultúrában kézzel készült tárgy, aminek alapját fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőnek. Ezt díszítik személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel.
A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében.” (Wikipédia)
Mindenkinek a maga döntése, hogy hisz-e varázslatos hatásában, ám ha nem is, attól még egy mutatós dísztárgy lehet egy hálószobában. S ki tudja, ha kicsit lecsendesedve, nyitott lélekkel mi magunk készítjük el, talán tényleg elűzi a rossz álmokat.

Dreamcatcher Ideas


Apró dekorációs ötletek:

Tollakkal díszített rizslámpa
Vízfesték és tortapapír
Felhők, esőcseppek - egyszerű, színes dekorációk
Pom-pom dekorációs ötletek
Pillangók a falon
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...