2013. november 28., csütörtök

Madáretetők - 10 ötlet a készítésükhöz

Hirtelen váltott át az ősz télbe, s jöttek meg az éjszakai fagyok. Ezzel el is kezdődött a madáretetés időszaka. Kertben, erkélyrácson vagy akár csak egy ablakpárkányon is gondoskodhatunk megfelelő élelemről a nálunk áttelelő madaraknak, akiknek nagyon fontos az általunk kirakott táplálék ahhoz, hogy ne fagyjanak meg a téli hidegben.
Mire figyeljünk? Madáretetőnket olyan helyre tegyük, ahol macskák nem férhetnek hozzá, különben az óvatlan madarak könnyen áldozatul eshetnek. Fontos a rendszeresség. Ha elkezdtük etetni a madarakat, visszatérő vendégeink lesznek, tehát naponta gondoskodnunk kell az élelemről.
Mi kerüljön a madáretetőbe? Vásárolhatunk kész keveréket, de elkészíthetjük magunk is fekete napraforgóból, kölesből, muharból. Tehetünk ki olajos magvakat, gyümölcsöt, főtt sárgarépát, burgonyát, rizst, de akár keményre főtt tojást is. Vásárolhatunk vagy mi magunk is készíthetünk cinkegolyót. Mindenképpen kerüljük a sózott termékeket. Az etetés mellett érdemes az itatásról is gondoskodni. Minderről bővebben itt olvashatsz.
Madáretető készítéséhez sokféle alapanyag felhasználható. Készíthetünk cserépből, konzervdobozból, műanyag palackból, teáscsészéből, de akár narancs vagy sütőtök héjából is. Elkészítése remek családi program, s a madarakról való gondoskodással gyermekeinket is környezettudatosságra nevelhetjük. A madarak pedig meghálálják. Télen gyönyörködhetünk látványukban, tavasszal és nyáron pedig énekükkel kápráztatnak el minket.

Bird feeders diy  

  Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...