2013. november 8., péntek

Kökénylikőr karácsonyra

Az üzletekben, de az interneten is elkezdődött már a karácsonyi hangolódás. S valóban, nincs is már olyan messze: kicsit több, mint 6 hét van csak hátra. Érdemes tehát elkezdeni a készülődést, átgondolni a dekorációt, ajándékokat. Bizony, az ajándékokat, főleg, ha azokat mi magunk szeretnénk elkészíteni. Ajándékozni akkor igazán öröm, ha ajándékunk személyre szabott. S ha vagyunk olyan lelkesek, hogy ezt saját magunk készítsük el, akkor az alkotás örömét is belecsempészhetjük. Ehhez viszont lassan neki kell látnunk, hogy ne csak az ötlet szülessen meg (ez sem mindig könnyű), hanem a kivitelezésre is maradjon időnk. Ehhez szeretnék Nektek itt a blogomon segítséget nyújtani: mostantól karácsonyig rendszeresen jelentkezem színes, izgalmas, könnyen elkészíthető ajándékötletekkel.

Jöjjön is rögtön az első ötlet: kökénylikőr. Még van elég idő ahhoz, hogy karácsonyra ízben és színben is finomra érjen. Szép üvegbe töltve szemnek is, szájnak is ingere. A kökény akkor igazán jó, ha már kicsit megcsípte a dér. Szedhetjük mi magunk is, ha van a környékünkön,  vagy kirándulás közben találkozunk vele (vigyázat, szúrós), de a piacon is beszerezhetjük. Több receptet is megnéztem, nekem ezek tetszettek a legjobban:

Kökénylikőr 1.
Hozzávalók: 50 dkg kökény, 50 dkg cukor, 6 dl Gin
Elkészítés: Mossuk meg alaposan a kökényt, majd tegyük egy jól zárható befőttes üvegbe. Szórjuk a tetejére a cukrot, majd öntsük fel Ginnel. Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd öntsük át likőrös üvegbe.
A receptet itt találtam.

Kökénylikőr 2.
Hozzávalók: 3 kg érett kökény, 3 kg cukor, 6-7 db fahéj, 3 rúd vanília, 3 l gyümölcspálinka
Elkészítés: Mossuk meg a kökényt, majd tegyük egy ötliteres befőttel üvegbe. Kicsit törjük meg kézzel, de ne nyomjunk szét minden szemet. Adjuk hozzá a 3 kg cukrot, majd jól keverjük el. Mehet hozzá a vanília félbe vágva, majd a fahéj. Öntsük fel a pálinkával. 5-6 hétig hagyjuk érlelni, közben sokszor keverjük át. Ha kész, szűrjük át, esetleg kétszer is, hogy szép tiszta likőrt kapjunk.
A receptet itt találtam.

A cukor persze mindig ízléstől függ. Ha szereted a fanyar ízeket, vagy a megajándékozott nem túl édesszájú, akár el is hagyható. Az alkoholtól megduzzadt kökényszemeket sem kell kidobni. Hagyjunk rajtuk egy kis alkoholt, majd tegyük hűtőbe. Gyümölcsalapú desszertekhez, tejszínhab tetejére pár szem belőle remek és ízletes dekoráció.

Nézd meg ezeket is:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...