2013. október 9., szerda

5 módja a minták keverésének

Függönyök, párnák, takarók, szőnyegek, bútorkárpitok, tapéták: mind-mind megannyi lehetőség, hogy mintákat s ezek segítségével életet, színt, egyediséget vigyünk otthonunkba. Igen ám, de a sok-sok csodás lakástextilt nézegetve, amikor egyik jobban elbűvöl mint a másik, nehéz a döntés, még akkor is, ha lakásunk szín- és formavilága némileg behatárol. Ha van azonban egy határozott elképzelésünk, s eszerint válogatjuk össze ügyesen a színeket és a mintákat, akkor az eredmény sem marad el: meleg, barátságos, ölelős, hívogató, színes és egyéniségünket tükröző enteriőr lesz a jutalmunk. 

Nézzük meg öt módját a minták keverésének, amivel biztosan harmonikus hatást érhetünk el.


1. Egy biztos alap / Start wiht solids
  
Ha többféle minta is tetszik, s szívesen alkalmaznád együtt, de szeretnéd elkerülni, hogy az eredmény kaotikus és túlzó legyen, akkor szedd szét őket néhány párna segítségével. Ez egyszerű módja annak, hogyan párosítsuk össze a pöttyös, a virágos, a grafikus és az egzotikus mintákat.

2. Keverés méretek szerint / Mix small scale and large scale prints

Ha el akarod kerülni, hogy mintáid egymással versengve próbáljanak előtérbe kerülni, akkor párosítsd őket méretek szerint. Döntsd el a színvilágot, s válassz kisebb léptékű és nagyobb, merészebb mintát ugyanarról a palettáról. Például egy nagyobb növényi vagy medál formájú nyomat remekül mutat kisebb, rácsos mintával.  Így a mintáid együtt s nem egymás ellen fognak dolgozni.

  
3. Azonos szín / Stick with one color

Sokféle mintát remekül és harmonikusan tudsz összepárosítani, ha a színviláguk azonos. Tehát válassz ki egy (vagy egy-két) kedvenc színt, s ebből keverd a mintákat.

4. Azonos stílusú minták / Keep the styles of patterns similar

Összetartó és harmonikus eredményt érsz el, ha a minták keverésénél megmaradsz az azonos stílusnál. Nem minden minta alkalmas ugyanis arra, hogy más stílusúakkal keverd.

5. Szabályok megszegése / Throw all of the rules out the door

De vajon biztos, hogy mindig be kell tartani minden szabályt? :) Ha jó szemed van a színekhez és a mintákhoz, akkor ne ragaszkodj mereven a szabályokhoz, hanem egyszerűen csináld a saját ízlésed szerint.

S a fentieket figyelembe véve még néhány inspiráló kép mintakeverés témakörben, melyek jól mutatják, hogy a szabályosabb és a kissé "kócosabb" forma egyaránt megállja a helyét.

Mixed patterns home design ideas  viaTovábbi mintás ötletek:

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...